Relaxia Mia - Masáže a Kozmetika

O káve…

Káva ten lahodný a večne ospevovaný nápoj, je nápoj pripravený z rozomletých pražených semien kávovníka.

Ako káva sa označuje aj prášok, ktorý sa na výrobu tohto nápoja používa a získava sa mletím pražených semien kávovníka, označovaných aj ako kávové bôby. Káva je mierne kyslá (5.0–5.1 pH) a kofeín, ktorý obsahuje, môže mať stimulačný efekt na ľudský organizmus.  Po čaji je káva druhým najkonzumovanejším nápojom na svete.

Káva sa odborne pripravuje ako zmes semien rôznych druhov kávovníka. Používajú sa dve základné skupiny:
• káva arabica zo semien kávovníka arabského (Coffea arabica)
• káva robusta zo semien kávovníka robusta (Coffea robusta)

O chuť a vôňu v mletej kávovej zmesi sa starajú rôzne druhy arabicy, o farbu druhy robusty. Čím je káva tmavšia a horkejšia, tým viac robusty obsahuje. Iba najdrahšie značky neobsahujú robustu. Kvalitatívne najvyššia úroveň kávy sa označuje ako premium gourmet / specialty coffee – prémiová odrodová káva.

Káva sa nám stala rituálom, ktorým náš deň začíname, alebo si ju vychutnávame poobede, v krátkej popoludňajšej sieste.  Prechádzkou mestom obchádzame množstvo  kaviarní, ktoré nám ponúkajú lahodný horúci či ľadový nápoj hneď v niekoľkých podobách, na posedenie či „so sebou“. Na „kávu“ pozývame našich priateľov, kolegov alebo si ju vychutnávame v súkromí našich domovov. Poznáme ale vôbec  jej druhy i možnosti prípravy?

Príprava kávy
Nápoj sa pripravuje mnohými a aj rôznymi spôsobmi a s mnohorakými prísadami. Základom je vždy pomletá káva a voda o teplote cca 92 – 100 °C. Správna teplota a jemnosť pomletia kávy závisí od konkrétneho spôsobu prípravy kávy, konkrétnej značky i kávovaru.   

Typy káv
Espresso – najznámejšia káva  je malá šálka silnej kávy. Pripravuje sa vo vysokotlakovom kávovare.  Horúca voda sa pretlačí cez kávu, pričom kvalitná porcia espressa je 7 g kávy a 25-30 ml vody.  Dôležitý je tlak aspoň okolo 9 barov a teplota vody 80-90 ° C. Samotné espresso sa pripravuje maximálne 20-30 sekúnd, avšak záleží na kvalite kávovaru . Po dlhšej dobe sa káva tzv. prepaľuje a zanecháva v nápoji nepríjemnú pachuť a škodlivé látky .

Ristretto -  káva, ktorú si práve Taliani objednávajú v  kaviarňach  najčastejšie.  Jeho príprava je z rovnakej dávky kávy , ako espresso , ale čas prietoku je len 18 sekúnd .  Do šálky vám natečie asi 15-20 ml najsilnejšieho a najkvalitnejšieho kávového extraktu.  Čaká vás pôžitok zo  silnej kávy a plnej arómy .
Piccolo z talianskeho preklade znamená malý . Spojenie piccolo espresso používali hneď po revolúcii turisti z Talianska , aby si u nás objednali svoje malé espresso a nie tú veľkú nezdravú kávu , ktorá sa u nás často servíruje. Avšak  v  Taliansku nik nevie, čo je káva  piccolo.  Pije sa espresso alebo ristretto . Espresso má v taliansku  veľkosť , ako u nás  piccolo a ristretto je úplne malinká káva.

Espresso doppio  – sa pripravuje sa z dvojitej dávky, teda 14 g mletej kávy a tak sa ľuďom so slabým srdcom neodporúča. Doba prípravy je rovnaká ako u espressa  20-30 sekúnd, len má väčší objem, zhruba 50-70 ml vody.

Cappuccino – „kapučíno“  je pôvodom taliansky kávový nápoj, ktorý sa niekde skladá z 1/3 espressa, 1/3 mlieka a 1/3 mliečnej peny a niekde ho tvorí 1/5 espressa , 2/5 našľahaného mlieka a 2/5 horúceho mlieka. Káva sa pripravuje z plnotučného mlieka, ktorého teplota je 70 ° C. Pena musí byť jemná, krémová a bez bubliniek. V Taliansku milujú cappuccino hlavne na raňajky.

Moccacino je jedným z druhov caffe latte. Je to teplý nápoj pripravený zmiešaním čokoládového sirupu s menším množstvom espressa (v pomere až 2:1) a doplnený odpovedajúcim množstvom speneného mlieka alebo šľahačky. Podáva sa najčastejšie do šálky s objemom 150 až 250 ml. Existuje tiež variant tejto kávy s názvom „zebra“, ku ktorému je pridaný čokoládový sirup z tmavej a bielej čokolády.

Lungo – „predĺžené“ espresso. U nás mnoho kaviarní   Lungo pripraviť nevie.  Jednoducho vám cez kávu pretlačia viac vody a Hotovo. To je však zle, pretože šálka s kávou sa plní až minútu a káva sa tak prepaľuje, čím dostaneme v dobrej  káve aj  vylúhované škodlivé látky s nepríjemnou chuťou. Správne sa pripravuje klasické espresso do 30 sekúnd a šálka sa doplní horúcou vodou. Niektoré kaviarne vám ponúknu espresso a kanvičku s vodou, aby ste si lungo “predĺžili ” podľa svojej chuti.

Caffé macchiato – znamená v preklade z taliančiny „škvrnitý” – čiže s trochou mlieka. Vždy žiadajte espresso s lyžicou mliečnej peny, servírované v klasickej šálke, pretože sa v kaviarňach stáva , že ju zamieňajú s caffé latte.

Latte – mliečna káva pripravená z predĺženého espressa – Lunga a našľahaného mlieka.  Na povrchu je mliečna pena, ale oveľa menšia ako u cappuccina. Káva sa pripravuje do veľkej šálky, pričom Francúzi ju nazývajú caffé au lait a Austrálčania flat white.  Záleží, do ktorých končín vás vietor zeveje, ale vždy by ste si mali pochutnať na lahodnom nápoji, plnom mliečnej peny.

Latte macchiato -  je medzi milovníkmi kaviarní obľúbené a pripravuje sa z espressa a veľkého množstva našľahaného mlieka. Najprv sa do vysokého pohára naleje mlieko a následne espresso . Pri zachovaní postupu dosiahneme krásneho efektu troch vrstiev : mlieko, káva, pena.

Americano – klasické espresso doplnené horúcou vodou v typickom pomere 1:5, kedy súboj vyhráva voda. Celý objem vody nesmie byť pretláčaný cez kávu, ale iba dolievaný , inak dostaneme tekutinu, ktorá sa nedá piť .
írska káva –  predstavujete si pod týmto názvom klasického turka zaliateho panákom alkoholu so šľahačkou? Presnejšie by ste mali dostať nápoj s objemom 2,4 dcl , ktorý obsahuje filtrovanú kávu s trstinovým cukrom a panákom pravej írskej whisky, kde vršok zdobí dva centimetre vysoká vrstva s čerstvo vyšľahanej smotany. Pôžitok, kedy sa spojí smotana s horúcou sladkou kávou  je nezabudnuteľný.

Turecká káva – nesprávne volaná naša známa „káva s usadeninou”.  Správna turecká káva sa pripravuje v malej džezve, plechovej kanvičke s dlhou rúčkou, kde do džezvy dáme dve lyžičky najemno pomletej kávy a zalejeme studenou vodou. Nádobu zahrievame, až kávová zmes vystúpi tesne po okraj. Na chvíľku odstavíme a tento proces opakujeme trikrát.

Alžírska káva – klasická káva s pravou šľahačkou,  preliata vaječným likérom, ktorý sa pozvoľna mieša s kávou a padá na dno pohára.

Frappé – je príjemne studený našľahaný nápoj z kávy, podávaný s ľadom, prípadne s mliekom a cukrom.