Relaxia Mia - Masáže a Kozmetika

Medvedí cesnak


Keď sa na jar medveď prebudí zo zimného spánku vraj prvé, čo urobí je, že sa pustí hľadať rastlinu s cesnakovou vôňou. Vedie ho inštinkt, aby si po zime prečistil žalúdok, črevá i krv a tým celé telo. Ľudia si to všimli a tak túto úžasnú rastlinku nazvali medvedí cesnak a začali ju používať podobne, na jarné prečistenie a získanie prvých jarných liečivých síl z prírody.

Medvedí cesnak (Allium ursinum) patrí medzi rastliny z čeľade ľaliovitých (Liliaceae), čo sú vytrvalé byliny s podzemnými cibuľami. Rastie skoro na jar na vlhkých miestach či lúkach, bohatých na humus, v tienistých a vlhkých lužných lesoch, pod krovinami a v listnatých aj horských lesoch. Jeho silná cesnaková vôňa nás k nemu zaručene privedie. Vďaka vôni je najjednoduchšie rozoznateľný od podobných listov konvalinky. Takže, ak už prvý list nechutí a nevonia po cesnaku, nejedzte tie ďalšie .
Listy môžeme zbierať len krátko, pretože cesnak pomerne rýchlo zakvitne a potom je už všetka sila sústredená do kvetu a nie listov. Po odkvitnutí nadzemná časť rastlinky vyschne a cibuľka v zemi prežíva zvyšok roka vo vegetačnom kľude.
Listy sú jasnozelené, kopijovité, lesklé, vyrastajú priamo z podlhovastej cibule, obalenej bielymi priehľadnými šupkami. Hladká, jasnozelená stonka s bielym okolíkom drobných kvietkov je aj 30 cm vysoká.

Cesnak medvedí má v podstate také vlastnosti ako cesnak kuchynský, len je príjemnejší, zelený, čerstvý, jemný, jarný a mňam :-) . A ešte keď je nazbieraný počas splnu, to je len sila… Navyše zelené listy medvedieho cesnaku obsahujú chrolofyl, zelený fotosyntetický pigment, v ktorom je ukrytá energia slnka. A je jednou z prvých jarných rastliniek, ktoré môžeme konzumovať.  Je preto vhodný najmä ako súčasť jarných kúr na prečistenie a lieči chronické kožné choroby. Cesnak medvedí má najmä čistiace účinky. Prečistí trávenie, krv a zabraňuje sklerotizácii ciev, znižuje krvný tlak. Ničí choroboplodné zárodky, preto je dobré ho užívať pri všetkých infekčných ochoreniach, pri virózach a zápaloch dýchacích ciest, pri hubovitých, plesňových ochoreniach, ale i dne či reumatizme. Obsahuje vitamín C, alicín a iné látky s obsahom síry, selén, vitamíny B – najmä pyridoxín B6 a má vynikajúce zdravotné účinky – antibakteriálny, antioxidačný, protirakovinový, protisklerotický, imunostimulačný, hypotonizujúce a pod.
Pretože listy v suchom stave strácajú vôňu i časť liečivých účinkov, na jarné prečisťovanie a odhlieňovanie sa používajú čerstvé. Nerobme chybu, že ho (a ešte k tomu dlho) varíme, dusíme či pražíme, čím z neho síce vonia celý dom, ale do jedla už ho dostaneme veľmi málo. Aby sme teda maximálne využili silu medvedieho cesnaku, používajme jeho listy v surovom stave. Napríklad do šalátov, hotových jedál či polievok pred dokončením. Môžeme ho narezať nadrobno a dať na maslový chlieb; jemne posekané ich denne pridávame ako koreninu (nevarenú) do polievok, knedlí a ostatných jedál, ktorých chuť inokedy vylepšujeme petržlenom, pažítkou a pod. Listy možno upraviť aj ako špenát alebo šalát.

Aby sme mohli po celý rok využívať liečivú silu medvedieho cenaku, môžeme si pripraviť liehovú tinktúru, ktorá vynikajúco podporujú pamäť, predchádza vápenateniu ciev, priaznivo pôsobí na žalúdok a na črevný systém a odstraňuje mnohé iné ťažkosti.
Medvedí cesnak je veľmi účinný nielen ako prostriedok proti prudko prebiehajúcim a chronickým hnačkám, ale aj hnačkám sprevádzaným plynatosťou a kolikami, rovnako pomáha pri zápchach, ktoré spôsobujú vnútorné kŕče a ochabnutosť čriev. Po pravidelnom užívaní nám môže pomôcť aj od hlístov, škrkaviek či iných parazitárnych ochorení. Pomáha odstraňovať aj srdcové poruchy, ktorých pôvodcom je žalúdok, nespavosť, ako aj ťažkosti, ktorých príčinou je zvápenatenie ciev alebo vysoký tlak, ako sú závraty, tlak v hlave, skľúčenosť. Vysoký tlak postupne klesne. Víno z cesnaku medvedieho je pre všetkých starých ľudí, ktorí majú trvale zahlienené pľúca a s tým spojené ťažkosti pri dýchaní (dýchavičnosť), zázračným liekom. Najmä pri zanedbanom a zastaranom kašli sa hlien uvoľňuje z pľúc a s ním zmizne aj dýchavičnosť. Tento liečivý prostriedok sa odporúča aj pri tuberkulóze a vodnatieľke, ktorými často trpia starí ľudia. Ak sa použijú čerstvé listy, čistia súčasne aj obličky a mechúr a uvoľňujú moč. Ak sa zastarané rany natierajú čerstvou šťavou, rýchlo sa zahoja. Zlepší sa aj ochorenie srdcových vencových tepien.
Šťava z čerstvých listov má protiparazitárny, protibakteriálny a protiplesňový účinok. Látky, ktoré šťava obsahuje sa rýchlo dostávajú do krvi a s krvou sa roznesú do celého tela. Vydychujeme ich potom pľúcami a vylučujeme močom, stolicou i kožou. Organizmu pritom vôbec neškodia na rozdiel od mnohých, podobne účinkujúcich syntetických liekov, „len“ ho celý prečistia a dezinfikujú.

Cesnak medvedí je neoceniteľný ako prostriedok prečisťujúci krv, najmä pri chronicky znečistenej koži. Túto rastlinu si obzvlášť pochvaľoval švajčiarsky liečiteľ a zelinkár kňaz Kunzle: „Prečisťuje celé telo, odstraňuje choré, usadené látky, ozdravuje krv, vypudzuje a zneškodňuje jedovaté látky. Večne chorľavejúci ľudia s lišajmi, múčnatou tvárou, škrofulózou a reumatizmom mali by si cesnak medvedí ceniť nad zlato. Ani jedna bylina na zemi nie je taká účinná na čistenie žalúdka, čriev a krvi. Mladí ľudia budú prekvitať ako ružové kríky a rozvíjať sa ako jedľové šišky na slnku!” Kunzle ďalej uvádza, že pozná rodiny, ktorých členovia predtým chorľaveli, po celý rok chodili po lekároch, mali plno vyrážok a lišajov, po celom tele škrofulózu, tvár olovnatosivú, akoby už boli jednou nohou v hrobe a len-len ušli hrobárovi z lopaty, no po dlhšom užívaní tohto skvelého božieho daru celkom vyzdraveli a ožili.

SPÔSOB POUŽITIA
Ako korenina
Čerstvé listy medvedieho cesnaku nadobro pokrájame ako pažítka alebo petržlen a dáme na chlieb, do polievok, šalátov i jedál. Môžeme z nich spraviť aj pastu na spôsob klasického bazalkového pesta alebo ich môžeme zamraziť – dobre zabalené, inak vonia všetko, čo je v mrazničke :-) .

Šťava
Nazbierané čerstvé listy postriháme na menšie kúsky a odšťavíme v odšťavovači. Šťavu hneď umiestnime do chladničky ( teplota cca 4°C) v sklenej nádobe alebo v tmavej fľaši, kde ju uchovávame niekoľko mesiacov a postupne po kvapkách užívame. Časom sa nám šťava vyčíri, na dne nádoby sa usadí zelený podiel listového farbiva. Užívame vyčírenú žltú šťavu nad touto usadeninou. Ak šťavu zmiešame s 80% konzumným liehom v pomere: 1 diel šťavy a jeden diel alkoholu, časom získame tinktúru, ktorá bude oveľa viac odolnejšia voči znehodnoteniu a krátkodobo vydrží vyššie teploty uskladnenia, napríklad, ak si ju chceme vziať niekam, kde nemáme chladničku.

Tinktúra/Olej
Fľašu voľne až po hrdlo naplníme nadrobno nakrájanými listami, zalejeme dobrým liehom/kvalitným olivovým olejom a postavíme na 14 dní na slnečné miesto. Užívame denne 10 až 15 kvapiek s trochou vody/alebo na rôzne jedlá, špagety a iné mňamky.

Víno
Vezmeme plnú hrsť nadrobno pokrájaných listov, krátko ich povaríme v 1/4 litri bieleho vína, osladíme podľa chuti medom alebo sirupom a denne pomaly, po dúškoch pijeme.

Mieko
Listy môžeme zaliať horúcim mliekom a po 2-3 hodinovom odstátí precedíme a po dúškoch vypijeme, hlavne pri kašli, prípadne pri poruchách zaspávania. Keďže teplé mlieko fakt nemôžem, kto to vyskúša, dajte mi, prosím, vedieť :-) , za čo vopred ďakujem.